Oversøgård

Velkommen

Velkommen til Oversøgård, og velkommen til dansk havtorn. Her højt på åsen i blæsten fra havet er vores 130 år gamle gård. Markerne er beliggende i det 14.000 år gamle istidslandskab, Veddinge Bakker, og er i dag iklædt fortidens busk, havtorn. Havtorn var den første bærbusk efter sidste istid, og bærer naturarven ind på markerne idag.

I træernes musik og insekternes summen sætter havtorn igen sine rødder under det blå himmelstrøg, og vi føres i de gamle spor af vild natur.

Vores DNA

Vision

At få natur-arven havtorn tilbage i dansk kultur.

At få sat økologiske smagfulde, ernæringsrige havtorn på spisebordet.

At få revitaliseret den vilde natur og biodiversiteten med dyrkningen af økologisk havtorn.

I årtusinder har mennesket spist og dyrket planter i økologisk balance, og vildtvoksende havtorn er formentlig blevet plukket i Danmark lige så længe, som der har været mennesker i landet. Naturens sundhed er vores sundhed. Naturens rigdom er vores rigdom  – det er vores vision for fremtiden.

Mission

“Man skal ikke gå over åen efter vand” og her højt mod nord i Danmark, har vi havtornbærret, Nordens citron, vi kan dyrke lokalt og spise.

  • Det har højt indhold af fibre, vitamin C, E, og kilde til vitamin K.
  • Havtorn er nøjsomt og helt selvforsynende med næringsstoffer.

Vi ønsker at dele, at dansk økologisk havtorn er næringsrigt og smagfuldt, har mange anvendelsesmuligheder, viser klimahensyn og beskytter grundvandet. Det har kort vej fra jord til bord, og er unikt og genialt i sin natur, og er nu og i fremtiden til gavn for både den vilde natur og os mennesker.

Tilgang

Min far sagde: “Vi kan ikke eje jorden, men har muligheden for at dyrke den.”

Det var en klar retning i min opdragelse. Jeg er musiker, og i det virke er flid, forståelse, ydmyghed og passion nøjagtig de værdier, jeg som barn fik med mig på et landbrug. I dag, mange år senere tilbage på en gård, er min tilgang i den grad præget af denne ydmyghed overfor det skabte.

Lysten til og glæden ved at dyrke jorden i forståelsen af naturens natur, er meget livgivende og en stor drivkraft i gårdens virke. Naturen og dens skønhed er en sand livskilde, der viser vejen.

Den har sit helt eget sprog, – ligesom musik, og naturens sjæl viser ofte fødderne vej i mulden og fortæller hænderne hvad der føles rigtigt at lave.

Det er fra naturens side meningen at havtorn bærrene skal spises. De siger, hvad jeg skal gøre, og jeg gør det, de siger.

Vores omgivelser

Gården

I det lysåbne, og kystnære Veddinge Bakker ligger Oversøgård.

Økologisk drevet i en generation og fra 2016 specialiseret i dansk økologisk havtorn.

Vore marker ligger i Veddinge Bakker  fredningen og er overordnet et UNESCO Global Geopark Odsherred område.

Vi er stolte af det smukke og idylliske landskab, hvor den vilde naturarv nu er bragt tilbage med havtorn.

Vi høster de næringsrige bær og naturen blomster op i større biodiversitet.

På markvejen henover åsen har man udsigt over både strand og fjord, og vejen er forbundet med højderygsstien og vejen ned til stranden.

De syv højtliggende småsøer imellem Brendeshøj og Disbjerg er ophav til navnet Oversøgård.

Veddinge Bakker

Veddinge Bakker blev skabt under og efter den sidste istid for ca. 15.000-18.000 år siden.

Her dannedes de tre højderygge – Odsherreds-buerne, som udgør Odsherreds ”skelet”. Vejrhøjbuen er den største og mest markante. 

Veddinge Bakker er en del af Vejrhøjbuen, og klimaet tæt på kysten begunstiger området med betydelig flere solskinstimer, mindre nedbør, og en mildere vinter end resten af landet.

Lys, kunst og natur

Lyset er som tilfældet i Skagen i en klasse for sig. Det smukke og dramatisk særprægede landskab har tiltrukket mange kunstmalere, som eksempelvis Karl Bovin.

Odsherreds-malerne er anerkendt som en af Danmarks fire betydningsfulde malerkolonier, og stadig den dag i dag er der mange malere, der søger til Odsherred.

Store dele af Veddinge Bakker er et Natura 2000-område, og er derfor særligt beskyttet af EU direktiver.

Idyllisk ro

Fred og ro er en mangelvare, men ikke i Veddinge Bakker. Veddinge Bakker er måske det smukkeste område at cykle og vandre i Danmark. I 2022 kørte Tour de France-feltet netop igennem det enestående bakkelandskab.

Området har nogle af Danmarks bedste badestrande og rig mulighed for kystfiskeri i særklasse.

Geopark Odsherred Partner

Der findes desuden nogle af landets bedste råvarer på gårdene i Odsherred-området med mulighed for at købe grøntsager, vildt og natur-kød fra kvæg, der går frit året rundt.

Veddinge Bakker er en væsentlig årsag til at området blev en del af international UNESCO Global Geopark Odsherred.

Se mere om GeoPark Odsherred her, hvor Oversøgård er omtalt.

Offentliggørelse

Læs mere her
Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Tilskuddet til Oversøgård har medført, at bedriften har været i stand til at opretholde en økologisk jordbrugsproduktion på bedriftens landbrugsarealer og sælge økologisk producerede fødevarer.
csm_Final_LDP_2020_logo_ebac564436